Uitgelichte afbeelding voor de blog over de WAB. De afbeelding is puur decoratief.

Dit jaar is er veel veranderd voor zowel werkgevers als flexibele werknemers. De grote vraag waar je waarschijnlijk mee zit is óf en hoe je flexibel blijft nu de WAB is gaan gelden. Voor ons is het antwoord simpel: met Jobners! In deze blog vertellen we wat de WAB inhoudt, welke veranderingen het met zich meebrengt en wat freelancers en verloners daarin voor jullie kunnen betekenen.

De WAB in het kort

Sinds 1 januari 2020 geldt de Wet Arbeidsmarkt in Balans. Het doel van deze wet is om vaste contracten aantrekkelijker te maken voor werkgevers en werknemers zicht te bieden op vastigheid. Fijn voor werknemers, lastiger voor werkgevers. Het liefst blijf je natuurlijk gebruik blijven maken van flexibele krachten. Maar hoe doe je dat anno 2020? Laten we eerst eens kijken naar wat er precies veranderd is en wat dat dan betekent voor jou als werkgever.

Wat verandert er met komst van de WAB?

  1. Voortaan moet een oproepkracht na 12 maanden een contract worden aangeboden met een vast aantal uren.
  2. In de meeste CAO’s moeten oproepkrachten minimaal 4 dagen van tevoren worden opgeroepen. Zij hebben het recht een oproep te weigeren als er geen rekening wordt gehouden met dit termijn. Ook kan de oproepkracht eisen dat loon toch wordt uitbetaald wanneer een dienst wordt gecanceld, tijden worden gewijzigd of wanneer er na een aantal maanden te weinig werk is. 
  3. Voor uitzendkrachten en payrollwerknemers gelden voortaan dezelfde arbeidsvoorwaarden en rechtspositie als voor werknemers die bij jou in dienst zijn. Bijvoorbeeld een eventuele 13e maand, transitievergoeding, vakantiedagen, verlofregelingen, etc. 

Hoe je het dus ook wendt of keert, oproepkrachten en uitzendkrachten bieden niet meer de flexibiliteit waar jij juist zo’n behoefte aan hebt. De WAB versterkt dit verder. Daarnaast zijn de kosten hoog – vooral voor uitzendkrachten – en stijgen die jaarlijks ook nog eens flink. 

En dat kun je – helemaal in deze crisistijd- niet gebruiken. 

Aangezien de vraag naar flexibel personeel altijd zal blijven, zijn wij ervan overtuigd dat juist Jobners de oplossing bieden.  Jobners zijn flexibele krachten die actief zijn als freelancer of verloner.

Waarom Jobners?

Daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste: de kosten liggen stukken lager dan wanneer je gebruik maakt van oproepkrachten. Er is namelijk geen sprake is van dienstverband: een freelancer of verloner krijgt alleen betaald voor de uren die hij werkt. Dit maakt van jou een opdrachtgever, in plaats van werkgever! Daarnaast betaal je géén sociale premies, verzekeringen, vakantiegeld of verlofdagen, enzovoorts.

Maar Jobners zijn niet alleen financieel gezien aantrekkelijker. Er zijn meerdere redenen waarom Jobners steeds populairder worden, namelijk:

  • Jobners zijn ondernemers. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor hun reputatie en inkomen. Een job goed uitvoeren staat dus bovenaan hun prioriteitenlijstje, want hoe meer goede reviews, des te meer nieuwe opdrachten! 
  • Jobners hebben vaak een frisse kijk op zaken en kunnen daardoor bijdragen aan innovatie binnen jouw bedrijf. 
  • Als laatste, Jobners zijn vaak flexibel genoeg dat zij eerder bereid zijn om langer door te werken of bijvoorbeeld in de avonduren te verschijnen. 

Maar… hoe kom je aan betrouwbare freelancers en verloners?

Freelancers en verloners zijn overal te vinden. Je kunt eindeloos oproepjes plaatsen via allerlei kanalen, maar dat is een tijdrovende klus. Bovendien wil jij natuurlijk alleen betrouwbare mensen op de werkvloer, dat begrijpen wij maar al te goed. Precies daarom realiseerden wij Jobner, hét online platform voor ondernemers en bedrijven die behoefte hebben aan flexibele ondersteuning. Bij Jobner verzekeren we jou van de beste freelancers en verloners tegen laagblijvende kosten. 

Hoe werkt het?

Jij plaatst een job of shift, Jobners melden zich aan. Vervolgens kies jij de beste match en komt diegene de klus klaren.

Ben je tevreden over één of meerdere Jobners? Dan kun je hen toevoegen aan je favorieten pool waardoor ze bij een volgende aanmelding voor een job automatisch geaccepteerd worden. Zo bouw jij je eigen flexpool met favorieten en blijft onderbezetting je altijd bespaard.
 

Hoe zit het met schijnzelfstandigheid?

Daar is gelukkig geen sprake van. De Belastingdienst stelt drie criteria die bepalen of hiervan sprake is. Er moet aan minstens twee voorwaarden voldaan worden om niet als werkgever te worden gezien. Gelukkig voldoen wij aan twee van die voorwaarden, waardoor jij 100% beschermd bent tegen schijnzelfstandigheid:

1) Onze Jobners hebben – ondanks dat het in de praktijk weinig voorkomt – het recht om een job uit te besteden aan een derde.
2) Onze Jobners ontvangen géén maandelijks loon, maar werken op basis van facturen. Zij kunnen zich aanmelden bij verschillende opdrachtgevers, met variërende vergoedingen.

Voor iedere job die jij als opdrachtgever overeenkomt met een freelancer of verloner genereren wij – geheel volgens de richtlijnen van de Belastingdienst – een modelovereenkomst. Daarin leggen alle afspraken voor jullie vast.

Conclusie

De komst van de WAB heeft veel veranderd. Wil je meebouwen aan de toekomst? Dan is werken met freelancers en verloners dé oplossing! Als jij na het lezen van dit artikel net zo enthousiast bent geworden als dat wij zijn, neem dan contact met ons op. Heb je nog vragen bijvoorbeeld m.b.t. het voorkomen van schijnzelfstandigheid? We gaan graag met je in gesprek!

Direct aan de slag? Maak hier een gratis account aan en zet jouw jobs live. Voor je het weet melden de eerste gemotiveerde Jobners zich aan en heb jij je openstaande diensten binnen no-time gevuld.