Uitgelichte foto voor blog freelancen op bijbaan niveau. Drie jonge freelancers die gek poseren.

Waar denk jij aan als je het woord “freelancer” of “zzp’er” hoort? Mensen die eerst enkele jaren werkervaring hebben opgedaan en vervolgens voor zichzelf zijn begonnen. Of juist mensen die na hun studie direct als eigen baas aan de slag zijn gegaan. Er is ook nog een derde optie, namelijk freelancen op bijbaan niveau. Daar ooit aan gedacht?

Freelancen naast je studie

Jij bent natuurlijk, net als veel andere jongeren, naast je studie op zoek naar een leuke bijbaan of studentenbaan. Want je hebt geld nodig om erop uit te gaan. Tegelijkertijd geniet je natuurlijk ook van de vrijheid en flexibiliteit om te kunnen doen en laten wat je wilt. Dan is freelancen als bijbaan dus perfect!

Beeld je in: je hebt een wisselend schoolrooster en kunt daarom geen vaste uren maken. Dan kun je dus aan de slag als freelancer. Zo plan je toffe klussen bij verschillende bedrijven rondom je schoolvakken heen. Heb je een keer iets leuks gepland staan? Geen probleem, dan werk je gewoon een andere dag.

Maar wat is een freelancer precies?

Een freelancer is een persoon die losse klussen of projecten oppakt en daarbij niet in dienst treedt bij de opdrachtgever. Freelancers werken dus voor zichzelf en kunnen basically zelf bepalen waar en wanneer ze werken. Ook ligt het uurtarief wat zij verdienen vaak een stuk hoger dan het minimumloon, waardoor ze onderaan de streep meer overhouden.

“Als freelancer hoef je dus minder te werken om meer te verdienen,
geld waar je weer leuke dingen van kunt gaan doen.”

Wel hebben ze, naast de vele voordelen, ook belangrijke verantwoordelijkheden. Freelancers hebben bijvoorbeeld een btw-ID nodig om te mogen werken. Deze kun je makkelijk en gratis aanvragen bij de Belastingdienst. Ook moeten freelancers ieder kwartaal btw-aangifte doen en één keer per jaar omzetbelasting afdragen. Daarnaast moeten zij zelf verzekeringen afsluiten en voor hun pensioen sparen.

Maar er zijn ook veel manieren om freelancen makkelijker te maken. Bijvoorbeeld door te werken via online freelance platformen zoals Jobner en door gebruik te maken van de Kleine ondernemingsregeling (KOR) die je vrijstelling geeft van de btw-plicht.

Freelance bijbaan

Via freelance platformen kun je snel en makkelijk leuke klussen vinden. Of je nu een bijbaan zoekt in Den Bosch, Eindhoven, Rotterdam, Amsterdam, Den Haag of Tilburg, de opties zijn oneindig. Veel bedrijven kampen met personeelstekorten en zijn bezig hun flexibele schil te vergroten. Zo kunnen ze snel en makkelijk hun planningen rond krijgen waar en wanneer nodig. Hierdoor liggen freelance jobs basically voor het oprapen! En dit biedt mogelijkheden voor mensen die naast hun studie of huidige baan wat extra willen bijverdienen op freelance basis.

Ga aan de slag via Jobner

Ons doel als online freelance platform is om het voor jou makkelijker te maken om leuke bijbaantjes te vinden. In onze app vind je een overzicht van de leukste jobs in Nederland waar je je direct voor kunt aanmelden. Ook de declaratie van je gewerkte uren en betaling verloopt via de app. Wij zorgen ervoor dat facturen gegenereerd en verzonden worden. Hier hoef je dus niks voor te doen. Handig, hè?

Lijkt het jou leuk om te gaan freelancen op bijbaan niveau? Download dan nu de Jobner app en plan een kennismakingsgesprek. Wil je eerst ervaren hoe het is om te werken als freelancer? Kies dan voor de optie “uitbetalen via Verloning“. Als verloner heb je geen eigen btw-id nodig en worden administratieve verplichtingen uit handen genomen. Ontdekt dat freelancen helemaal bij je past? Dan kun je altijd nog een eigen btw-id aanvragen óf je blijft gewoon lekker als verloner via het platform werken.

Nog vragen over het werken als freelancer? Check onze helpdesk of stuur ons een appje!