Banner voor de blog verschillen tussen freelancen en verlonen. Puur decoratief.

Goed nieuws! Wij werken samen met Verloning.nl. Dit betekent dat je vanaf nu naast freelancer ook als verloner via ons platform aan de slag kan. In deze blog leggen we uit wat een verloner is en wat de verschillen zijn tussen freelancen en verlonen. Lees verder…

Wat is een verloner? 

In het kort, een verloner is een freelancer maar dan zonder al die vervelende administratieve verplichtingen. Verloners worden door een externe partij, in ons geval Verloning.nl, gefaciliteerd in het regelen van belastingen, verzekeringen, sociale zekerheden, e.d. waardoor ze volle bak kunnen genieten van de vrijheid en flexibiliteit van het freelancen.

Net als freelancers kunnen verloners zelf bepalen waar, wanneer en hoeveel ze werken. Ze zijn 100% in control over hun eigen werkleven en zijn dan ook zelf verantwoordelijk voor het vinden van hun eigen jobs. Toch zijn er wel een paar belangrijke verschillen tussen freelancen en verlonen. Deze verschillen hebben we even voor je op een rijtje gezet.

De verschillen tussen freelancen en verlonen


BTW- / KVK-nummer

Om te mogen werken als freelancer heb je een BTW-ID nodig. Dit is een uniek nummer dat ondernemers krijgen van de Belastingdienst en dat gebruikt wordt voor de BTW-aangifte. Het is dan ook belangrijk dat het BTW-ID op alle uitingen richting opdrachtgevers, met name facturen, vermeld wordt. 

Verloners daarentegen zijn fictief “in dienst” bij Verloning.nl en hebben daarom geen BTW- of KVK-nummer nodig. Echter, verloners zijn wel vrij om net als freelancers voor diverse opdrachtgevers te werken. Ze werken dus niet voor Verloning.nl, maar Verloning.nl regelt als “fictieve werkgever” wel de administratieve verplichtingen die komen kijken bij hun werkzaamheden voor andere opdrachtgevers.

Administratie

Een van de belangrijkste verantwoordelijkheden die je als freelancer hebt is het bijhouden van jouw administratie. Zo dienen freelancers ieder kwartaal BTW-aangifte te doen. Daarnaast moeten freelancers ieder jaar vóór 1 mei aangifte inkomstenbelasting doen. De verantwoordelijkheid om dit te regelen ligt bij de freelancer zelf.

Verdien je als freelancer minder dan €20.000 per kalenderjaar en maak je geen tot weinig zakelijke kosten, dan kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van de Kleine Ondernemersregeling (KOR). Je krijgt dan geen BTW uitbetaald en hoeft hierover dan ook geen aangifte te doen. Meer informatie hierover vind je hier.

Verloners daarentegen maken gebruik van een externe partij om deze administratieve verplichtingen en betalingen te regelen. Zo hoeven verloners dus geen BTW-aangifte te doen, niet de KOR aan te vragen, en staat hun aangifte inkomstenbelasting vanaf 1 maart klaar in de app om te controleren en in te dienen bij de Belastingdienst. Eigenlijk net zoals wanneer je in loondienst bent.

Verzekeringen en sociale premies

Zowel freelancers als verloners zijn zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van verzekeringen en sociale zekerheden. Dit is namelijk niet verplicht, maar we raden het wel aan. Het verschil is dat verloners gebruik kunnen maken van de samenwerkingen die Verloning.nl heeft met diverse partijen. Via de portal kunnen verloners aangeven welke verzekeringen en/of sociale zekerheden ze willen afsluiten en hiervoor wordt een percentage ingehouden van hun factuur. 

Freelancers daarentegen moeten deze verzekeringen en social zekerheden helemaal op eigen houtje regelen en er ook zelf voor zorgen dat ze op tijd hun premies hiervoor betalen. Jobner werkt samen met NoRisk en Brand New Day waardoor freelancers voordelig een bedrijfsaansprakelijksverzekering kunnen afsluiten en/of een pensioenrekening kunnen openen.

Aan de slag als een Jobner

De samenwerking met Verloning.nl zorgt ervoor dat eigenlijk iedereen via ons platform aan de slag kan. Wil je geen freelancer worden maar wel de flexibiliteit en vrijheid van het freelancen ervaren? Word dan verloner! Je meldt je gratis aan via onze app en kunt meteen reageren op de leukste jobs. Meer weten over het werken als verloner? Je leest het hier. Toch liever freelancen? Dan lees je hier alles wat je moet weten.

Mocht je nog vragen hebben, dan kun je ons tijdens kantoortijden bereiken via WhatsApp, per mail of telefonisch via 085 00 43 220.