Uitgelichte afbeelding van de blog freelancer worden. Deze afbeelding is puur decoratief.

Bij het freelancen horen een aantal voordelen maar ook een aantal belangrijke verantwoordelijkheden. Zo zijn er belangrijke verschillen ten opzichte van een loondienst. We vertellen je graag de tien belangrijkste dingen die je wilt weten als jij nadenkt om freelancer te worden. Hieronder kun je lezen of het freelancer worden bij jou past en wat er bij komt kijken.

1. Wat betekent het om freelancer te worden?

Alle jobs op het Jobner platform zijn op basis van freelancen, maar wat betekent dit? Als freelancer werk je zelfstandig als ondernemer, dit geeft je vrijheden, maar ook verantwoordelijkheden. Je bepaalt zelf op welke freelance job je reageert, zo kun je ervoor kiezen om bij verschillende bedrijven aan de slag te gaan. Op het Jobner platform vind je jobs in verschillende branches zoals bijvoorbeeld logistiek en retail. Zo kun je morgen in een magazijn werken en overmorgen in een callcenter.

2. Welke verantwoordelijkheden heb je als je freelancer wordt?

Als freelancer ben je verplicht om omzetbelasting (ook wel btw-aangifte genoemd) en inkomstenbelasting te doen. Ieder kwartaal doe je omzetbelasting en eens per jaar doe je inkomstenbelasting. Op zich zijn deze aangiftes niet heel erg moeilijk maar je dient dit wel secuur en op tijd te doen. Ook kun je ervoor kiezen om hier een administratiekantoor of accountant om hulp te vragen.

De omzet aangifte (btw aangifte)

De opdrachtgever betaald over ieder gefactureerd uur 21% btw aan jou, voor jouw geleverde diensten.  Ieder kwartaal draag je deze omzetbelasting (btw) af aan de belasting door het doen van de aangifte.  Maak je gebruik van de KOR dan hoef je geen aangifte meer te doen, wil je meer over weten? Lees dan ons artikel Kleine Ondernemers Regeling – Vrijstelling van de btw-plicht

Inkomstenbelasting

Over al jouw inkomsten betaal je inkomstenbelasting in Nederland, als freelancer heb je belastingvoordelen. Op de website van de Belastingdienst kun je hier meer over lezen.

Ben je startende freelancer (ondernemer), dan kun je hier ook meer over lezen op de website van de belastingdienst.

3. Moet ik mijzelf bij het freelancer worden ook verzekeren?

Dit raden we jou wel aan, een ongelukje zit in een klein hoekje en opdrachtgevers zouden jou aansprakelijk kunnen stellen voor schade die door jouw toedoen is ontstaan. Je kunt een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten bij bijvoorbeeld NoRisk. Als freelancer ben je hier zelf verantwoordelijk voor.

4. Bouw je standaard pensioen op als je freelancer wordt?

Nee, als freelancer bouw je niet standaard pensioen op.. Je kunt er voor kiezen om te doen, dit is natuurlijk verstandig en je spaart alvast voor je oude dag. Vanuit Jobner hebben we een samenwerking met Brand New Day voor pensioensparen. Als je via deze link een pensioenrekening opent kost het openen van deze rekening jou niks, dat scheelt je toch al snel 45 euro.

5. Wat zijn de grootste verschillen tussen Jobner en een uitzendbureau?

Een uitzendbureau is een bemiddelaar tussen bedrijven en werknemers. Jobner is een online platform waar freelancers en opdrachtgevers elkaar kunnen vinden. Dit doe je als freelancer geheel zelf via de app, Jobner bemiddeld dus niet maar biedt een platform aan.

6. Heb je voor alle klussen werkervaring nodig?

Op het platform zie verschillende jobs met verschillende vereisten. Bij lang niet alle jobs is ervaring vereist. Sterker nog, vaak is nou juist leuk om om bij verschillende opdrachtgevers ervaring op te doen. Is werkervaring vereist dan kun je dit teruglezen in de omschrijving en vereisten van de job zelf. Ga je bijvoorbeeld aan de slag als inpakker dan kan ervaring niet vereist zijn, maar callcenter medewerker kan ervaring wel vereist worden. Het is dus heel erg afhankelijk van de job zelf.

7. Worden reiskosten vergoed?

In het uurtarief zijn reiskosten, verblijfskosten, materiaalkosten en overige onkosten verwerkt. Het is dus niet dat reiskosten nog apart vergoed worden. Mocht het toch zo zijn, dan wordt dit duidelijk in de jobomschrijving vermeldt.

8. Kan ik naast mijn loondienst ook freelancen?

Ja, dat is mogelijk. Het zou wel kunnen dat je hierdoor in een andere belastingschijf terecht komt. Het inkomen uit werk wordt in Nederland belast in belastingbox 1. De Belastingdienst telt jouw inkomen uit loondienst op bij jouw inkomen uit het freelancen. Hierdoor kan het zijn dat een stuk van jouw inkomen in een hogere belastingschijf wordt belast. Wil je weten in welke schaal jij precies valt, kijk dan op de website van de Belastingdienst.

9. Hoe maak je kans op een job zo groot mogelijk?

Er zijn vaak meerdere reactie op een job. De opdrachtgever bepaalt uiteindelijk welke freelancer hij het meest geschikt vindt. Hierdoor doe je sowieso goed aan om een volledig profiel aan te maken. Wil je hier meer over weten? Klik dan hier. Als een opdrachtgever tevreden is over jou dan kun je opgenomen worden in de favorieten pool van deze opdrachtgever. Als deze opdrachtgever een job post krijg je hiervan een notificatie en wordt je meteen geaccepteerd als je geageerd bij deze favoriete opdrachtgever.

10. Kan ik Jobner ook een keer uitproberen voordat ik meteen een BTW id moet aanvragen?

Je mag drie keer via het Jobner platform een freelance job uitvoeren zonder btw-nummer.  Zo kun je proberen hoe het is om als freelancer te werken via het platform, en uiteraard krijg je gewoon uitbetaald. Bevalt het je en wil vaker op jobs reageren, dan helpen we je graag bij het aanvragen van een gratis btw-nummer. Zo kun je dus freelancer worden.

Heb je na het lezen van bovenstaande nog vragen over het freelancer worden, check dan onze FAQ of neem contact met ons op. Wil je direct aan de slag in de app? Download dan hier de app en plan vervolgens een kennismakingsgesprek in.