Uitgelichte afbeelding van de blog freelancer worden. Deze afbeelding is puur decoratief.

Bij het freelancen horen veel voordelen maar ook een aantal belangrijke verantwoordelijkheden. Zo zijn er belangrijke verschillen ten opzichte van in loondienst werken. We vertellen je graag de 10 belangrijkste dingen die je moet weten als jij nadenkt om freelancer te worden. Hieronder kun je lezen of het freelancer worden bij jou past en wat er bij komt kijken.

1. Wat betekent het om freelancer te worden?

Alle jobs op het Jobner platform zijn op basis van freelancen, maar wat betekent dit? Als freelancer werk je zelfstandig als ondernemer. Dit geeft je vrijheden, maar ook verantwoordelijkheden. Je bepaalt zelf op welke freelance jobs je reageert. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om bij verschillende bedrijven aan de slag te gaan. Op het Jobner platform vind je jobs in verschillende branches zoals bijvoorbeeld horeca, logistiek, field marketing en retail. Zo kun je morgen in een magazijn werken en overmorgen in de kroeg.

2. Welke verantwoordelijkheden heb je als je freelancer wordt?

Als freelancer ben je verplicht om omzetbelasting (ook wel btw-aangifte genoemd) en inkomstenbelasting te doen. Ieder kwartaal doe je omzetbelasting en eens per jaar doe je inkomstenbelasting. Op zich zijn deze aangiftes niet heel erg moeilijk maar je dient dit wel secuur en op tijd te doen. Ook kun je ervoor kiezen om hiervoor een administratiekantoor of accountant om hulp te vragen.

De omzet aangifte (btw aangifte)

De opdrachtgever betaalt over ieder gefactureerd uur 21% btw aan jou, voor jouw geleverde diensten. Ieder kwartaal draag je deze omzetbelasting (btw) af aan de belasting door het doen van de aangifte. Maak je gebruik van de KOR dan hoef je geen aangifte meer te doen, omdat je dan ook geen btw uitbetaald krijgt. Wil je meer over weten? Lees dan ons artikel Kleine Ondernemers Regeling – Vrijstelling van de btw-plicht

Inkomstenbelasting

Over al jouw inkomsten betaal je inkomstenbelasting in Nederland. En als freelancer heb je belastingvoordelen. Op de website van de Belastingdienst kun je hier meer over lezen. Ben je startende freelancer (ondernemer)? Dan kun je hier ook meer over lezen op de website van de Belastingdienst.

3. Moet ik mezelf als freelancer ook verzekeren?

Dit raden we je wel aan. Een ongelukje zit in een klein hoekje en opdrachtgevers zouden jou aansprakelijk kunnen stellen voor schade die door jouw toedoen is ontstaan. Je kunt een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten bij bijvoorbeeld NoRisk. Als freelancer ben je zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van verzekeringen.

4. Bouw je standaard pensioen op als je freelancer wordt?

Nee, als freelancer bouw je niet standaard pensioen op. Je kunt ervoor kiezen om dit te doen. Dit is natuurlijk verstandig en je spaart alvast voor je oude dag. Vanuit Jobner hebben we een samenwerking met Brand New Day voor pensioensparen. Als je via deze link een pensioenrekening opent, kost het openen van deze rekening jou niks. Dat scheelt je toch al snel 45 euro!

5. Wat zijn de grootste verschillen tussen Jobner en een uitzendbureau?

Een uitzendbureau is een bemiddelaar tussen bedrijven en werknemers. Jobner is een online platform waar freelancers en opdrachtgevers elkaar kunnen vinden. Dit doe je als freelancer geheel zelf via de app. Jobner bemiddelt dus niet maar biedt een platform aan.

6. Heb je voor alle klussen werkervaring nodig?

Op het platform zie verschillende jobs met verschillende vereisten. Bij lang niet alle jobs is ervaring vereist. Sterker nog, vaak is nou juist leuk om bij verschillende opdrachtgevers ervaring op te doen. Is werkervaring vereist dan kun je dit teruglezen in de omschrijving en vereisten van de job zelf. Ga je bijvoorbeeld aan de slag als inpakker dan kan ervaring niet vereist zijn, maar als callcenter medewerker kan ervaring wel vereist worden. Het is dus heel erg afhankelijk van de job zelf.

7. Worden reiskosten vergoed?

In het uurtarief zijn reiskosten, verblijfskosten, materiaalkosten en overige onkosten verwerkt. Het is dus niet dat reiskosten nog apart vergoed worden. Mocht het toch zo zijn, dan wordt dit duidelijk in de jobomschrijving vermeld.

8. Kan ik naast mijn loondienst ook freelancen?

Ja, dat is mogelijk. Het zou wel kunnen dat je hierdoor in een andere belastingschijf terecht komt. Het inkomen uit werk wordt in Nederland belast in belastingbox 1. De Belastingdienst telt jouw inkomen uit loondienst op bij jouw inkomen uit het freelancen. Hierdoor kan het zijn dat een stuk van jouw inkomen in een hogere belastingschijf wordt belast. Wil je weten in welke schaal jij precies valt? Kijk dan op de website van de Belastingdienst.

9. Hoe maak je de kans op een job zo groot mogelijk?

Er zijn vaak meerdere reactie op een job. De opdrachtgever bepaalt uiteindelijk welke freelancer hij het meest geschikt vindt. Hierdoor doe je sowieso goed aan om een volledig profiel aan te maken. Wil je hier meer over weten? Lees dan deze blog. Als opdrachtgevers tevreden zijn over jou dan kun je toegevoegd worden aan hun favorieten pool. Als een opdrachtgever dan een nieuwe job of shift post, krijg je hiervan een notificatie en word je meteen geaccepteerd als je je aanmeldt bij deze favoriete opdrachtgever.

10. Kan ik Jobner ook een keer uitproberen voordat ik meteen een BTW ID moet aanvragen?

Je mag drie keer via het Jobner platform een freelance job uitvoeren zonder btw-nummer.  Zo kun je proberen hoe het is om als freelancer te werken via het platform, en uiteraard krijg je gewoon uitbetaald. Bevalt het je en wil vaker op jobs reageren, dan helpen we je graag bij het aanvragen van een gratis btw-nummer. Dan ben je voordat je het weet een freelancer!

Heb je na het lezen van dit artike; nog vragen over het freelancer worden, check dan onze helpdesk of neem contact met ons op. Wil je direct aan de slag in de app? Download dan hier de app en plan vervolgens een kennismakingsgesprek in. Live like a boss. Work as a Jobner.