
Freelancers met maximaal € 20.000,- omzet in Nederland kunnen kiezen voor een vrijstelling van de btw-plicht. Dit betekent in het kort dat je dat geen btw factureert aan jouw opdrachtgevers en zo dus ook geen omzetbelasting meer hoeft te doen. Doordat je geen btw meer ontvangt, mag je ook je btw die andere ondernemingen aan jou factureren niet meer aftrekken. De regeling waar je gebruik van maakt als je vrijstelling wilt krijgen heet de Kleine ondernemersregeling, ookwel de KOR genoemd.
In dit artikel lees je wat de Kleine ondernemersregeling inhoudt en wanneer je er het beste wel of geen gebruik van kunt maken.
De btw zelf
Als freelancer zijn jouw diensten belast met btw. Deze btw zie je terug op jouw facturen. Vaak is deze btw 21%. Op jouw zakelijke aankopen wordt er aan jou als ondernemer ook btw in rekening gebracht. Deze btw mag jij als zelfstandig ondernemer (zzp’ers) aftrekken van de btw die jij van jouw opdrachtgevers hebt ontvangen. Het uiteindelijke saldo van de ontvangen btw minus betaalde btw is het bedrag dat je betaalt of terugkrijgt van de Belastingdienst.
Hoe werkt de Kleine ondernemersregeling dan?
Vanaf 1 januari 2020 is de huidige KOR regeling van kracht. Deze KOR heeft officieel ook een nieuwe naam gekregen, namelijk; de omzetgerelateerde vrijstelling omzetbelasting (OVOB). Is jouw omzet exclusief btw in een kalenderjaar niet hoger dan 20.000 euro? Dan kun je gebruik maken van deze regeling.
Wat houdt de nieuwe Kleine ondernemersregeling in?
De KOR (OVOB) stelt je vrij van btw-verplichtingen. Dit betekent;
- je kunt geen btw richting je opdrachtgevers berekenen; je facturen zijn dus exclusief btw.
- over je aankopen en investeringen kun je geen btw terugvorderen.
- je maakt automatisch voor minimaal drie jaar gebruik van deze regeling.
- btw-aangiften hoef je niet meer te doen.
- De KOR is van toepassing tot een omzet van 20.000 euro per jaar. Ga je over de 20.000 euro omzet heen, dan ben je verplicht om vanaf dat moment btw in rekening te brengen. Dit moet je dus zelf in de gaten houden.
Wanneer kom je in aanmerking voor de nieuwe KOR in 2020?
- Je draait minder dan € 20.000 omzet per jaar.
- Je hebt een btw nummer.
Wanneer moet je de beslissing gemaakt hebben?
De eerste dag van ieder kwartaal is een mogelijke ingangsdatum . Als jij jezelf aanmeldt maak je vanaf de eerstvolgende dag van het volgende kwartaal gebruik van de Kleine ondernemersregeling. Ben je nog geen ondernemer, maar wil jij je wel binnenkort aanmelden bij de Belastingdienst of KVK?
Wanneer wel of niet?
WEL
- Als je minder administratie wilt en niet meer ieder kwartaal aangifte wilt doen.
- Als je weinig zakelijke kosten hebt of investeringen doet.
NIET
- Als je veel zakelijke kosten hebt of investeringen doet en de btw hierover wilt terugvorderen.
Check of jij gebruik kan maken van de KOR via de website van de Belastingdienst.
Kleine ondernemersregeling instellen in de Jobner app
Wil je jezelf aanmelden voor de kleine ondernemersregeling, dan dien je dit te doen bij de Belastingdienst. Zodra je de bevestiging hebt ontvangen van de Belastingdienst, kun je dit ook instellen in de Jobner app. Onder instellingen zie je de mogelijkheid “Kleine ondernemersregeling”. Hier kun je KOR aanzetten. Let op; stel dit pas in op de dag dat de KOR voor jou ingaat.
Hopelijk ben je nu een stuk wijzer geworden over de KOR. Als je nog vragen hebt, check onze helpdesk of stuur een appje naar 085 00 43 220. We helpen je graag met al je vragen!