Uitgelichte afbeelding blog Prinsjesdag 2021. Afbeelding van een goede kroon op een rood fluwelen kussentje.

Het kabinet heeft op Prinsjesdag 2021 de nieuwe plannen voor zzp’ers bekend gemaakt. De wijzigingen zullen naar verwachting op 1 januari 2022 worden ingevoerd. Maar welke invloed hebben deze plannen op jou als freelancer? Dat lichten we toe in deze blog.

1. Kleine daling in inkomstenbelasting

Het tarief in de eerste schijf van de inkomstenbelasting (inkomens tot 69.398) daalt van 37,1% naar 37,07%. Dit betekent dat je als freelancer in de eerste schijf minder inkomstenbelasting gaat betalen. Deze wijziging geldt voor ruim 1,6 miljoen Nederlandse ondernemers.

Wil je minder belasting betalen? Maak dan gebruik van fiscale regelingen en aftrekposten. Als zzp’ er kun je gebruik maken van o.a. de Kleineondernemersregeling (KOR) waarmee je vrijstelling krijgt van de BTW-plicht. Ook kun je bedrijfskosten of zakelijke kosten aftrekken. Dit zijn kosten die je maakt om omzet te maken (m.a.w. geld te verdienen). Denk hierbij aan aanschafkosten van een auto, laptop of telefoon. Deze investeringen moeten langer dan één jaar gebruikt worden en de kosten moeten hoger dan 450 euro per investering zijn.

Voor meer informatie over fiscale regelingen en aftrekposten, check deze blog van de Kamer van Koophandel.

2. Daling zelfstandigenaftrek

Vanaf 2022 hebben ondernemers minder belastingvoordeel door een verlaging van de zelfstandigenaftrek. Hier heb je recht op als je minimaal 1225 uur per jaar besteedt aan je eigen zaak (in Jobner termen: vier 6-urige shifts per week) en je inkomsten vallen onder winst uit onderneming. De aftrek zal met 360 euro dalen, van 6.670 naar 6.310 euro.

Om een beter beeld te geven: In de tweede schijf van de inkomstenbelasting (inkomen vanaf 69.398) betaal je 49,5% belasting. In 2021 kreeg je nog 43% terug van de zelfstandigenaftrek en andere aftrekposten. In 2022 wordt dit percentage verlaagd naar 40%. Dit houdt in dat het bedrag waarover je belasting betaalt hoger wordt, en je dus ook meer inkomstenbelasting gaat betalen.

Op naar Prinsjesdag 2022

Zo, je bent weer up to date omtrent de belangrijkste wijzigingen voor freelancers. Mocht je meer willen weten over de kabinetsplannen, raadpleeg dan de website van de Kamer van Koophandel. Heb je vragen over freelancen, dan kun je contact met ons opnemen via mail of WhatsApp.

Ben je nog geen freelancer maar wil je na het lezen van dit artikel graag aan de slag als freelancer? Download dan gelijk de Jobner app. Via een mailing en kort kennismakingsgesprek vertellen we je alles wat je moet weten over freelancen. Zo sta jij binnen no-time op je eerste freelance klus!

Let’s Jobner.😎