Wat moet ik doen om freelancer te worden?

Word freelancer! In dit artikel leggen we uit hoe je freelancer kan worden. Natuurlijk is dit gewoon een beslissing die je zelf maakt. Of je gaat in loondienst werken of je gaat voor jezelf beginnen. Echter kan je niet zomaar als freelancer aan de slag gaan. Volgens de regelgeving van de Belastingdienst heb je namelijk een btw-id nodig om te kunnen freelancen. Deze kun je eenvoudig zelf aanvragen bij de Belastingdienst aan de hand van een zogenoemd OSO formulier. Het is belangrijk om te weten dat het aanvragen van je btw-id ongeveer 2 weken in beslag neemt. Zorg er daarom voor dat je op tijd jouw btw-id aanvraagt zodat je geen leuke freelance opdrachten misloopt!

Wil je eerst ontdekken of freelancen wel echt bij jou past? Geen probleem. Het is mogelijk om drie keer als freelancer te werken zonder een eigen btw-id. Dit kan via de IB47-regeling. Daar lees je hier meer over.

Nog een kleine tip: Lees hier wat de Belastingdienst van jou verwacht zodra jij in het bezit bent van jouw eigen btw-id. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid bent als je aan de slag gaat als freelancer.