Pensioen voor freelancers, hoe zit dat precies?

Wat is pensioen? Pensioen is een maandelijkse uitkering die je ontvangt wanneer je niet meer kan of hoeft te werken. Denk hierbij aan ouderdom (67+), maar ook aan arbeidsongeschiktheid. Het Nederlandse pensioenstelsel is opgebouwd uit drie pijlers: (1) Algemene ouderdomswet (AOW), (2) collectief pensioen dat via een werkgever wordt opgebouwd, en (3) geld wat je zelf aanvullend op pijlers 1 en 2 apart zet. Vooral op deze laatste pijler zijn freelancers aangewezen.

Als freelancer bouw je namelijk niet automatisch pensioen op. Je krijgt later mogelijk alleen een AOW-uitkering. Wil je hier een aanvulling op? Dan dien je dit zelf te regelen door geld apart te zetten (lees meer) via een pensioenfonds of op een speciale spaarrekening. Speciaal voor onze freelancers hebben wij een samenwerking met Brand New Day.

Brand New Day biedt twee opties aan:

  • een pensioenrekening-beleggen 
  • een ‘gewone’ beleggingsrekening

Stort je op de pensioenrekening? Dan hoef je over dat bedrag geen belasting te betalen, maar zet je het geld wel vast voor later. Wil je jouw geld liever nog niet direct te vast zetten?  Stort het dan op een beleggingsrekening. Beide rekeningen zijn voor jou als freelancer van Jobner kosteloos te openen. Scheelt toch al snel 45 euro. Lees hier hoe het werkt.

Mocht je nog vragen hebben over het opbouwen van pensioen of andere sociale zekerheden, stuur ons dan een appje of bel ons via 085 00 43 220. Wil je meer weten over de verantwoordelijkheden van freelancers, check dan dit artikel.