De verantwoordelijkheden van een freelancer, wat zijn deze?

Het is goed om stil te staan bij de verantwoordelijkheden van een freelancer. Als freelancer heb je namelijk een aantal belangrijke zaken waar rekening mee dient te houden.

  • Aangifte belastingdienst – Ieder kwartaal moet je aangifte doen voor de omzetbelasting, ook wel de btw-aangifte aangifte genoemd. Online geef je aan de Belastingdienst je omzet door en hoeveel btw je hebt ontvangen. Ook als je geen omzet hebt ben je dit verplicht, in dat geval geef je €0,- door. De btw die je hebt ontvangen dien je vervolgens aan de Belastingdienst te betalen. Als je over een KVK-nummer beschikt mag je de btw van de kosten die je hebt gemaakt aftrekken.
  • Verzekeringen – als freelancer ben je niet standaard verzekerd voor aansprakelijkheid en arbeidsongeschiktheid. Het is niet verplicht om jezelf te verzekeren. We raden je wel aan om er in ieder geval goed over na te denken. Als je bijvoorbeeld een job uitvoert en je maakt iets stuk van een opdrachtgever dan kan hij je hiervoor aansprakelijk stellen. Als je niet verzekerd bent dien je dit dan uit eigen zak te betalen.
  • Annuleringstermijn – Kun je onverhoopt toch een job niet uitvoeren door bijvoorbeeld ziekte of andere omstandigheden, dan is er een annuleringstermijn van toepassing. De annuleringstermijn is 24, 48 of 72 uur, dit is per job verschillend. Je kan de job buiten de annuleringstermijn annuleren zonder consequenties. Wil je binnen de annuleringstermijn annuleren dan dien jezelf vervanging voor een job te regelen.