Wat zijn de verantwoordelijkheden van een freelancer?

Het leven van een freelancer zit vol met voordelen, maar er zijn ook enkele belangrijke verantwoordelijkheden. En het is goed eens bij stil te staan bij deze verantwoordelijkheden van een freelancer. Daarom hebben we ze voor jou op een rijtje gezet: 

  • Aangifte belastingdienst – Ieder kwartaal moet je aangifte doen voor de omzetbelasting. Dit wordt ook wel de btw-aangifte genoemd. Online geef je aan de Belastingdienst je omzet door en hoeveel btw je hebt ontvangen. Ook als je in dat kwartaal geen omzet hebt, ben je dit verplicht te doen. In dat geval geef je €0,- door. De btw die je hebt ontvangen dien je vervolgens aan de Belastingdienst te betalen. Als je over een KVK-nummer beschikt, mag je de btw aftrekken van de kosten die je hebt gemaakt. Wil je meer informatie over de belastingaangifte? Dan kan je dat hier vinden. 
  • Verzekeringen – Als freelancer ben je niet standaard verzekerd voor aansprakelijkheid en arbeidsongeschiktheid. Het is niet verplicht om jezelf te verzekeren. We raden je echter wel aan om er in ieder geval goed over na te denken. Als je bijvoorbeeld een job uitvoert en je maakt iets stuk van een opdrachtgever, dan kan hij je hiervoor aansprakelijk stellen. Als je niet verzekerd bent, dien je dit uit eigen zak te betalen. Lees hier meer over de verzekeringen die je kan afsluiten als freelancer. 
  • Pensioen – Als freelancer bouw je ook niet automatisch pensioen op (zoals wel gebeurt als je in loondienst werkt). Je kan er dan voor kiezen om zelf je pensioen op te bouwen of geen pensioen op te bouwen. Het is in ieder geval je eigen verantwoordelijkheid om deze keuze te maken. Wil je graag je eigen pensioen opbouwen? Dan hebben wij een leuke deal gesloten met Brand New Day waardoor jij voordelig een eigen pensioenrekening kunt openen. Meer informatie daarover vind je hier
  • Annuleringstermijn – Kun je onverhoopt een job toch niet uitvoeren door bijvoorbeeld ziekte of andere omstandigheden, dan is er een annuleringstermijn van toepassing. De annuleringstermijn is 24, 48 of 72 uur. Dit is per job verschillend en wordt bepaald door de opdrachtgever. Je kan de job buiten de annuleringstermijn annuleren zonder consequenties. Wil je binnen de annuleringstermijn annuleren, dan dien je zelf contact op te nemen met de opdrachtgever om jezelf af te melden. Indien gewenst kan de opdrachtgever van je verwachten om vervanging voor een job te regelen. Hoe dat werkt, lees je hier.

Dit zijn de belangrijkste verantwoordelijkheden van een freelancer op een rijtje. Voor meer tips omtrent het werken als freelancen, lees deze blog of neem contact met ons op via WhatsApp.