Wanneer moet ik welke belastingen betalen?

Waarschijnlijk heb je zojuist gelezen dat je als freelancer ook belastingen moet betalen. Wel zo makkelijk om ook te weten wanneer dit moet! Dat vertellen we je in dit artikel.

  • De omzetbelasting, ook wel btw-aangifte, dien je iedere maand of ieder kwartaal te betalen. Dit is afhankelijk van jouw keuze. Kies je ervoor om maandelijks btw-aangifte te doen, dan dien je vóór het eind van de maand erna de aangifte te hebben betaald. Bijvoorbeeld, vóór 31 maart dien je de aangifte van de maand februari te hebben gedaan. Kies je ervoor om per kwartaal aangifte te doen, dan dien je vóór het eind van de volgende maand na het kwartaal de aangifte te betalen. Bijvoorbeeld, vóór 30 april dien je btw-aangifte te doen over kwartaal 1 (januari, februari, maart). Let op! Maak je gebruik van de Kleine Ondernemersregeling? Dan hoef je geen btw-aangifte te doen als je onder een omzet van €20.000 per kalenderjaar blijft. Vind hier meer informatie.
  • De inkomstenbelasting dien je uiterlijk vóór 1 mei over het vorige boekjaar te doen. Bijvoorbeeld, vóór 1 mei 2023 doe je inkomstenbelasting aangifte over het jaar 2022. Benieuwd hoeveel je moet reserveren voor de inkomstenbelasting? Maak hier een proefberekening.

            Afbeelding ter visualisatie van het artikel omtrent het betalen van belastingen.

Zet de deadlines voor het betalen van de belastingen goed in jouw agenda! Als je te laat bent, dan kun je flinke boetes krijgen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Mocht je verder nog vragen hebben, check onze helpdesk of neem contact met ons op via WhatsApp. Voor inhoudelijke vragen over het betalen van belastingen kun je het beste contact opnemen met de Belastingdienst of de Kamer van Koophandel.