Hoe werkt de kleine ondernemingsregeling (KOR)?

Verdien jij minder dan €20.000 per kalenderjaar, doe jij weinig zakelijke investeringen en heb je een btw-nummer? Dan is de Kleine Ondernemingsregeling wellicht interessant voor jou! In dit artikel leggen we in het kort uit wat deze regeling inhoudt.

Via de Kleine Ondernemingsregeling, ook wel de KOR genoemd, kun je vrijstelling krijgen voor de btw-aangifte. In het kort houdt dit in dat je geen btw-aangifte meer hoeft te doen en je ontvangt ook geen btw meer over jouw factuur. Het scheelt je dus een hoop administratie en gedoe. Let op! Aan de andere kant mag je ook geen btw meer terugvorderen over jouw aankopen en andere investeringen.

Je kunt gebruik maken van de kleine ondernemingsregeling als jouw omzet exclusief btw niet hoger is dan €20.000 per kalenderjaar. De regeling gaat in vanaf de eerste dag van het nieuwe kwartaal en is voor minimaal drie jaar van toepassing. Mocht je in een van deze jaren het limiet van €20.000 overschrijden, dan dien je vanaf dat moment btw in rekening te brengen. Dit moet je zelf in de gaten houden, dus ben alert en vermijd hoge boetes!

Als je gebruik wilt maken van de KOR dan dien je via een formulier van de Belastingdienst jezelf aan te melden. Houd er rekening mee dat de Belastingdienst altijd vier weken nodig heeft om de aanmelding te verwerken. Zet de KOR dan ook pas aan in de Jobner app als je bericht hebt gehad van de Belastingdienst. Je kunt dit namelijk niet meer ongedaan maken!

Mock-up van het scherm van de Kleine Ondernemingsregeling in de app.

Meer weten over de KOR? Lees hier onze blog. Voor overige vragen, check de helpdesk of neem contact met ons op via WhatsApp of per mail: [email protected]