Welke belastingen moeten freelancers betalen?

Belangrijk om te weten is dat iedereen die werkzaam is in Nederland belastingplichtig is. Dus ook freelancers dienen belastingen te betalen. Echter, wanneer jij in loondienst of via Verloning werkt, wordt het betalen van deze verplichte belastingen voor je geregeld. Als freelancer dien je zelf belastingaangifte te doen. Maar welke belastingen betaal je als freelancer? Nou, dat zijn de omzetbelasting en de inkomstenbelasting. Hieronder leggen we in het kort uit wat deze belastingen inhouden.

  • Omzetbelasting: Ieder kwartaal (of maandelijks, afhankelijk waar je voor kiest) moet je aangifte doen voor de omzetbelasting. Dit wordt ook wel de btw-aangifte genoemd. Online geef je aan de Belastingdienst jouw omzet door en hoeveel btw je hebt ontvangen. Ook als je in dat kwartaal geen omzet hebt, ben je dit verplicht te doen. In dat geval geef je €0,- door. De btw die je hebt ontvangen dien je vervolgens aan de Belastingdienst te betalen. Als je over een KVK-nummer beschikt, mag je de btw aftrekken van de kosten die je hebt gemaakt.
  • Inkomstenbelasting: Iedere werkende in Nederland dient inkomstenbelasting aangifte te doen. Deze doe je eens per jaar over het voorafgaande jaar. Bijvoorbeeld, vóór mei 2023 doe je inkomstenbelasting aangifte over het jaar 2022. Vind hier meer informatie over het doen van inkomstenbelasting aangifte.

            Afbeelding ter visualisatie van het artikel omtrent het betalen van belastingen.

Tip: zet de deadlines voor het betalen van de belastingen in jouw agenda, anders riskeer je flinke boetes! En dat willen we natuurlijk niet.

Mocht je verder nog vragen hebben, check onze helpdesk of neem contact met ons op via WhatsApp. Voor inhoudelijke vragen over de belastingen voor freelancers kun je het beste contact opnemen met de Belastingdienst of de Kamer van Koophandel.