Wat is het verschil tussen een btw-id en een KVK-nummer?

In dit artikel leggen we uit wat het verschil is tussen een btw-id en kvk-nummer. Het komt namelijk nog wel eens voor dat mensen deze twee nummers door elkaar halen of dat ze denken dat deze hetzelfde zijn. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! 

Een btw-identificatienummer (btw-id) wordt vermeld op facturen, website of andere communicatiemiddelen. Dit nummer kan gecontroleerd worden via de Europese Commissie. Een btw-id bestaat uit de landcode NL, 9 cijfers, de letter B en een controlegetal van 2 cijfers. Bijvoorbeeld: NL123456789B01. Een btw-id is een vereiste om te mogen freelancen (lees hier hoe je een btw-id kunt aanvragen).

Een kvk-nummer is een nummer dat bewijst dat je ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel. Formeel zegt het dat je een geverifieerd bedrijf hebt. Als je fulltime freelancer bent, kan het handig zijn om je in te schrijven bij de KvK in verband met het afsluiten van verzekeringen of een zakelijke rekening.

Let op! Zodra je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel krijg je automatisch een btw-id. Echter, als je een btw-id aanvraagt bij de Belastingdienst ben je niet automatisch ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Voor meer informatie over het verschil tussen het kvk-nummer en btw-id, neem contact op met de Belastingdienst of KvK. Voor overige vragen, check onze helpdesk of stuur ons een bericht via WhatsApp.Icoon van WhatsApp. Afbeelding ter visualisatie in het artikel wat is het verschil tussen een btw-nummer en btw-id.