Wat is het verschil tussen een btw-nummer en een btw-id?

In dit artikel leggen we uit wat het verschil is tussen een btw-nummer en btw-id. Het komt namelijk nog wel eens voor dat deze twee nummers door elkaar gehaald worden en dat is natuurlijk niet de bedoeling! 

Een btw-nummer, tegenwoordig ook wel omzetbelastingnummer genoemd, wordt gebruikt voor de communicatie met de Belastingdienst. Dit nummer is opgebouwd uit 9 cijfers, de letter B en dan weer 2 cijfers. Bijvoorbeeld: 123456789B01. Bij eenmanszaken komen de eerste 9 cijfers overeen met het burgerservicenummer (BSN).

Een btw-identificatienummer (btw-id) wordt vermeld op facturen, website of andere communicatiemiddelen. Dit nummer kan gecontroleerd worden via de Europese Commissie. Een btw-id bestaat uit de landcode NL, 9 cijfers, de letter B en een controlegetal van 2 cijfers. Bijvoorbeeld: NL123456789B01. 

Het voornaamste verschil tussen een btw-nummer en btw-id is dus waar het voor gebruikt wordt. De 9 cijfers van het btw-id komen vanaf 1 januari 2020 niet meer overeen met de 9 cijfers van het btw-nummer.

Voor meer informatie over het verschil tussen het btw-nummer en btw-id, lees dit artikel of neem contact op met de Belastingdienst. Voor overige vragen, check onze helpdesk of stuur ons een bericht via WhatsApp.Icoon van WhatsApp. Afbeelding ter visualisatie in het artikel wat is het verschil tussen een btw-nummer en btw-id.