Een opdrachtgever en een werkgever, wat zijn de verschillen?

Het kan wel eens voorkomen dat een opdrachtgever verward wordt met een opdrachtgever. Echter, er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen een opdrachtgever en een werkgever. In dit artikel leggen we uit wat deze verschillen zijn.

Freelancers (en in ons geval ook verloners) werken voor een opdrachtgever en er is geen sprake van een dienstverband. De opdrachtgever betaalt de freelancer voor de geleverde diensten, maar hoeft geen sociale premies, verzekeringen, vakantiegeld, verlofdagen, etc. uit te keren. Een freelancer wordt enkel en alleen betaald voor de uren die hij/zij daadwerkelijk werkt.

Aan de andere kant, als iemand in loondienst is dan werkt hij/zij voor een werkgever. De werknemer wordt betaald voor het aantal uren dat hij/zij op contract staat, heeft recht op een x aantal betaalde vakantiedagen en krijgt vakantiegeld. Daarnaast worden alle verplichte verzekeringen en sociale premies geregeld. Een werkgever heeft dus meer verantwoordelijkheden dan een opdrachtgever als het aankomt op de werkende.

Hopelijk zijn de verschillen tussen een opdrachtgever en werkgever nu wat duidelijker geworden. Mocht je nog vragen hebben, stuur ons gerust een bericht via WhatsApp. Voor andere vragen, check onze helpdesk.