Wat is Freelancen? Dit moet je weten als freelancer

Je hebt interesse in freelancen, wat leuk. In dit artikel nemen we je mee in wat freelancen is en wat je moet weten als freelancer. Let’s go.

Wat is een freelancer? Een freelancer is een zelfstandige zonder personeel (ZZP’er). Als freelancer werk je voor jezelf en heb je geen personeel in dienst. Dit betekent eigenlijk gewoon dat je zelf bepaalt waar, wanneer en hoeveel je wilt werken. En dat voor een uurtarief hoger dan het minimum brutoloon. Je kan het doen als bijbaan naast je studie maar je kunt ook fulltime gaan freelancen. The choice is yours.

In de freelance wereld is er geen sprake van een werkgever, maar van een opdrachtgever. Als freelancer neem je namelijk opdrachten of klussen aan van een opdrachtgever. Bij Jobner bieden opdrachtgevers deze opdrachten aan in de app. Zo vind je dus snel en makkelijk leuke freelance klussen. Je kunt voor langere tijd voor dezelfde opdrachtgever werken, maar je kunt er ook voor kiezen om regelmatig te wisselen van opdrachtgever. Daarnaast ontvang je geen loonstrook, maar een factuur. Een factuur is een overzicht van de geleverde dienst en daartegenover staat een prijs die de opdrachtgever hiervoor aan jou als freelancer betaalt. Kortom, je bent een ondernemer en je hebt zelf de touwtjes in handen. Ook ben je zelf verantwoordelijk voor de reputatie die je opbouwt voor je onderneming.

Zoek je een gevarieerde bijbaan in jouw regio, dan is freelancen de oplossing. Om te kunnen freelancen heb je een eigen btw-nummer nodig. Daarnaast komen er enkele verantwoordelijkheden bij kijken zoals het doen van btw-aangifte, het betalen van inkomstenbelasting en optioneel het afsluiten van verzekeringen. In deze blog lees je hier meer over. Zo ga je voorbereid aan de slag als freelancer.