Uitgelichte afbeelding voor de blog flexibele schil. Afbeelding is puur decoratief.

De juiste mensen op de juiste plaats, op het juiste moment. Dat is een groot voordeel van het hebben van een flexibele schil. Maar dat niet alleen: als je de juiste mensen hebt, bespaar je er ook nog eens kosten mee. Vraagt de huidige situatie je kritisch te kijken naar je personeelskosten? Dan is dit misschien het juiste moment om te gaan bouwen aan jouw flexibele schil. Waarom, hoe en met wie? We leggen het graag aan je uit.

Wat is een flexibele schil?

Een flexibele schil betekent niets meer of minder dan een team of pool van flexibele arbeiders die jij kunt inzetten tijdens piekmomenten. De meest bekende flexibele werkers kennen we als de uitzend- en oproepkrachten. Toch is er nog een groep die steeds interessanter en populairder wordt voor bedrijven, namelijk het groeiende aantal flexkrachten dat kiest voor freelancen. 

Voor wie?

Iedere branche kent zijn piekmomenten in het jaar. Voor de retail en logistiek zijn dat bijvoorbeeld Black Friday en de weken voor Sinterklaas en Kerst. Voor de horeca zijn dat de zomermaanden, feestdagen en speciale evenementen. Voor hen en voor ander soort bedrijven die te maken hebben met wisselende druktes is het hebben van een eigen flexibele schil aantrekkelijk.

Twee redenen waarom je een flexibele schil opbouwt

#1 Piekbezetting opvangen 

Op die momenten in het jaar waarvoor meer mankracht nodig is dan normaal, wil je snel goede extra werkers kunnen krijgen. Flexwerkers tijdelijk aannemen of inhuren via een uitzendbureau zijn opties, maar kent ook nadelen. Eén daarvan is dat je steeds opnieuw mensen moet inwerken, wat doorgaans veel tijd kost. Met een eigen flexibele schil voorkom je dat eenvoudig. En dat niet alleen: Je hebt dan een pool met jouw favoriete medewerkers. Ze weten precies hoe de business werkt, dat ze flexibel ingezet kunnen worden en hebben verder ook geen verwachtingen. Ook niet onbelangrijk: doordat je deze mensen zelf benadert, heb je ook geen ‘last’ van een tussenpersoon. 

#2 Kosten besparen

Veel bedrijven zijn hard geraakt door de Coronacrisis. Ze worden hierdoor uitgedaagd kritischer te kijken naar hun personeelskosten en/óf op welke manier ze kunnen bezuinigen. Wanneer je een flexibele schil achter de hand hebt, kun je veel – soms overbodige – kosten besparen. 

Freelancers/zzp’ers voor je flexibele schil

Steeds meer (jonge) mensen kiezen voor een leven als freelancer, waardoor een grote verschuiving in de arbeidsmarkt aan het plaatsvinden is. Maar liefst 47% van de millennials wereldwijd is freelancer, en de verwachting is dat in 2027 de arbeidsmarkt voor de helft door freelancers opgevuld gaat worden.

Daarnaast is in Nederland de nieuwe WAB één van de redenen waarom freelancers steeds interessanter worden. Oproepkrachten en payrollers (uitzendkrachten) zijn duurder geworden en daardoor minder aantrekkelijk voor jou als werkgever. Dus: waarom zou je niet overwegen om opdrachtgever te worden en op díe manier je flexibele schil op te bouwen.

Hoe bouw je een flexibele schil op?

Veel bedrijven hebben het werken met freelancers dus al ontdekt en bouwen op die manier hun flexibele schil. Je kunt ervoor kiezen zelf op zoek te gaan naar geschikte freelancers, bijvoorbeeld via Facebookgroepen of Indeed. Houd er wel rekening mee dat dit een tijdrovend proces is om op te zetten en te onderhouden. Denk aan de verplichtingen rondom contracten en administratie en al die losse facturen die je van elke freelancer krijgt…

Een andere optie is om een flexpool op te bouwen via een platform als Jobner. Wij hebben namelijk een grote database met allerlei specialistische freelancers én verloners die staan te springen om opdrachten. Denk aan opdrachten binnen de horeca, retail of logistiek. Voor jou als opdrachtgever is dat een eenvoudige manier om je eigen flexpool samen te stellen:

  1. Jij plaatst een job → Jobners melden zich aan.
  2. Jij bekijkt de kandidaten en kiest de beste match, bijvoorbeeld op basis van hun beoordelingen en ervaring.
  3. Ben je tevreden met een Jobner? Voeg diegene dan toe aan jouw favorieten pool, zodat een volgende aanmelding automatisch bevestigd wordt. 

Zo bouw jij je eigen flexibele schil met mensen die je kent en vertrouwt en die weten wat er van ze verwacht wordt. Zo blijf jij flexibel, tegen laagblijvende kosten.

Enthousiast geworden en wil je direct aan de slag? Meld je hier gratis aan en word een opdrachtgever bij Jobner. Nog vragen? Neem contact met ons op via 085 00 43 220.