Uitgelichte afbeelding voor de blog het inhuren van freelancers. Afbeelding is puur decoratief.

Waarom jij als werkgever kiest voor het inhuren van freelancers

Het inhuren van freelancers is de toekomst. De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) is één van de redenen hiervoor. De WAB biedt flexibele werknemers – of oproepkrachten – in loondienst namelijk meer zicht op zekerheid op de lange termijn: al na een jaar zal een contract moeten worden aangeboden. Fijn voor de werknemer, maar wellicht lastiger voor jou als werkgever. Ben je je aan het oriënteren en nieuwsgierig naar de voordelen van het inhuren van freelancers? In dit artikel helpen we je op weg: We geven je 7 redenen waarom jij als werkgever een freelancer zou moeten inhuren. 

Wat is een freelancer ?

In plaats van het inzetten van oproepkrachten wordt het inhuren van freelancers steeds populairder en interessanter voor werkgevers. Maar voordat we gaan uitleggen waaróm dat zo is, doen we even een stap terug. Want wat is nu eigenlijk een freelancer? Volgens de dikke Van Dale is het antwoord simpelweg: iemand die werkt zonder dienstverband. Dit betekent dus dat werkgevers op geen enkele wijze officieel gebonden zullen zijn aan een freelancer. 

7 redenen waarom je kiest voor het inhuren van freelancers

1.) Alleen wanneer het nodig is

Zoals we net noemden is het inhuren van freelancers niets meer of minder dan het inzetten van een arbeidskracht zonder dienstverband. De freelancer werkt dus alleen in de periode dat dit nodig is. Dit kan voor langere tijd zijn, maar is juist ook heel handig voor eenmalige of onregelmatige klussen. In de horeca bijvoorbeeld, of logistiek. Klussen waar voorheen een oproepkracht voor werd ingezet kunnen net zo goed worden uitbesteed aan een freelancer. Het handige: de freelancer komt, doet zijn werk en gaat weer weg. De gewerkte uren worden gefactureerd, uitbetaald en de zaak is ‘afgehandeld’. Daarmee komen we meteen op het tweede punt.

2.) Het inhuren van freelancers is doorgaans goedkoper

Ondanks dat de uurtarieven voor freelancers meestal wat hoger liggen, is het voor jou als werkgever financieel aantrekkelijker om te werken met freelancers. Het inhuren van freelancers heeft een aantal positieve gevolgen. Je betaalt namelijk geen sociale premies, verzekeringen, reiskosten, verlof, of andere kosten. De gewerkte uren plus de BTW zijn de enige kosten die je maakt. De BTW krijg je natuurlijk terug en kun je ook weer aftrekken van je inkomstenbelasting als zakelijke kosten. Véél voordeliger dus!

3.) Freelancers zijn er altijd

Steeds meer jonge mensen willen vrijheid, iets wat een standaard 9-5 baan ze niet kan bieden. Ze willen werken waar en wanneer zij dat willen. Daardoor is de freelancer-markt aan het ontploffen en zijn er dus altijd freelancers beschikbaar voor klussen. Zelfs wanneer je last-minute iemand nodig hebt. Het inhuren van freelancers kan hier perfect in voorzien. Zo ben jij als werkgever nooit onderbezet.

4.) Keuzevrijheid

Als werkgever is het geheel aan jou om een geschikte freelancer te vinden. Je hebt de vrijheid om try-outs te doen met verschillende freelancers, voordat je voor langere tijd met iemand in zee gaat. Wanneer je tevreden bent over een bepaalde freelancer dan kun je deze dus uiteraard vaker inhuren. Ben je dat niet, dan is dat ook geen probleem, want zoals we net al noemden: freelancers zijn er altijd. Je kunt eenvoudigweg op zoek naar een ander, zonder dat je dat problemen oplevert.

5.) Je bepaalt zelf het tarief 

Vaak hebben freelancers een vast uurtarief. Dit tarief kan zoals eerder genoemd hoger liggen dan wanneer de arbeider in loondienst zou werken. Toch heb jij als werkgever ook inspraak. Via ons platform bepaal je namelijk zelf het tarief. Werkzoekende freelancers kunnen dan zelf beslissen of zij de job aannemen of niet. Je huurt bij ons al een freelancer in vanaf 16 euro per uur!

Zie ook: voor opdrachtgevers

6.) Jouw administratie drastisch vereenvoudigd

Een heel groot bijkomend voordeel van het inhuren van freelancers is dat je administratie drastisch wordt vereenvoudigd. Wij blijven het zeggen: freelancers zijn een geschenk in dit toch al drukke tijdperk. Je hoeft zelf niets bij te houden, maar alleen te zorgen dat facturen op tijd betaald worden! 😉 

7.) Freelancers zijn enorm gemotiveerd!

Ja, echt waar. Freelancers zijn zelf verantwoordelijk voor hun goede naam en dienen ook zelf hun opdrachten binnen te halen. Dat zorgt er dus voor dat zij juist erg gemotiveerd zijn om hun werk goed te doen. Een goede review levert namelijk simpelweg meer opdrachten op evenals een negatieve review kan resulteren in minder werk.  Dit zorgt er natuurlijk voor dat freelancers 100% gemotiveerd zijn en dus hun best doen om een goede naam op te bouwen.

Last but not least…

Wij zijn enthousiast: freelancers inhuren geeft veel voordelen. Naast de contractuele voordelen zijn er uiteraard ook nog andere voordelen van het inhuren van freelancers. Zo zijn freelancers experts in hun vakgebied, vaak ondernemend ingesteld en zijn ze flexibel en eerder bereid over te werken. Ze hebben een frisse kijk op zaken en dragen hiermee bij aan innovatie en groei van jouw bedrijf. De laatste redenen – waarmee we dit artikel openden – Freelancen is de toekomst. 47% van de millennials is freelancer, de freelance markt groeit 3x sneller ten opzichte van de gehele arbeidsmarkt en er wordt verwacht dat in 2027 het grootste deel vanuit de arbeidsmarkt wordt vervuld door freelancers.

Direct aan de slag? Maak gratis een account aan via onze website en zet jouw toffe freelance jobs live. Ontvang binnen no-time aanmeldingen van gemotiveerde freelancers en maak je geen zorgen meer over gaten in de planning. Heb je nog vragen? Neem contact met ons op via mail of telefonisch via 085 00 43 220.